Fredagens skörd: Ny skolflagga och ny vandringspokal!

Fredagen den 13 oktober gick starten för firandet av skolans 110-årsjubileum. Hissandet av GGs nya flagga i soligt höstväder, anländandet av fem stora kartonger med skolans nya skoltröjor och ett besök av f.d. lärare och rektorer vid GGs och Hagelstamska skolan på seneftermiddagen var försmak av det firande som äger rum tisdagen den 17 oktober, då våra studerande får möte skolans tidigare elever i form av bl.a. intressant arbete i workshops under alumnernas ledning. Abiturienternas upptåg att klä ut sig till dagisbarn bidrog till en skojig dag!

2017 10 13 11.21.21

Av de bidrag till idé för ny skolflagga som lämnades in på våren var det Mats Lehtos bidrag som vann tävlingen. Grafikerna Per-Oskar Joenpelto och Linn Henrichson tog, i linje med vad som slagits fast tävlingsreglerna, vara på de grundläggande elementen i det vinnande förslaget och i det förslag som kom på andra plats. Mats Lehto gillade deras finslipning av flaggan som bygger på element som kan kopplas med skolan: färgerna grönt, svart och vitt, ekorren och bokstäverna GGs.

Relationerna mellan kroppsdelarna hos den Vitruviska mannen, han ligger som idé för vår egen fiktiva studerande G.G. Vitruvius, byggde på den romerske arkitekten Vitruvius lära om gudomliga talförhållanden. På liknande sätt bygger GGs nya flagga på ett annan matematisk talföljd; fibonacccialen:

1 – det svarta fältets höjd

2 – det vita fältets höjd och bokstaven G

3 - bredden på flaggan

5 - höjden på gröna fältet

8 - hela flaggans höjd

Det var EKS-medlemmen Valter Mårtenson som fick äran att leda flagghissningsceremonin, biträdd av vår vaktmästare Anders.

På fredagen fick GGs också, jubileet till ära, ett nytt stipendium att dela ut på våravslutningen. Lars Kajander donerade en vandringspokal som årligen skall delas ut till studerande som utmärker sig för hjälpsamhet och hygglighet, till en som enligt donatorn, f.d. rektorn och tidigare lektorn i gymnastik, spelar Fair play! Vi är glada för det nya stipendiet som fäster uppmärksamhet vid egenskaper som vi uppskattar, och vill fostra till!

 2017 10 13 11.16.50 

2017 10 13 11.16.13

2017 10 13 11.23.19

IMG 20171013 183606
ggs 2d vit