Finland värd för 30 MEP-länder

För ungefär ett och ett halvt år sedan blev det klart att det var Finlands tur att stå värd för Model European Parliament. Sedan dess har ett team med lärare och studerande från GGs, Kauniaisten lukio, Mattlidens gymnasium, Helsingin suomalainen yhteiskoulu och Kulosaaren yhteiskoulu jobbat hårt med att planera konferensen. Förra veckan fick vi äntligen se resultatet av vårt jobb då delegationer från närmare 30 olika länder anlände för att delta i MEP Finland 2017

Model European Parliament (MEP) är ett internationellt ledarskaps- och samarbetsprogram för ungdomar, under vilket man simulerar Europaparlamentets sessioner och allmän europeisk beslutsfattning. Deltagarna lär sig att framlägga och debattera motioner, se över och revidera sina förslag och slutligen rösta för eller mot sina egna motioner. Syftet är att genom rollspel ge ungdomarna verktyg för att bättre förstå de utmaningar som våra politiska ledare står inför, samt att hitta lösningar på aktuella problem. Frågorna kan t.ex. gälla säkerhetspolitik, europeisk integration, ekonomiskt samarbete, förnybara energi, utbildning, rättsstaten och mänskliga rättigheter.

Det var ungefär 170 ungdomar och 30 lärare som deltog i MEP Finland 2017. Ungdomarna jobbade under tre intensiva dagar i sina kommittéer i Grankulla, Esbo och Helsingfors för att under de två sista dagarna av konferensen kunna presentera och debattera sina resolutioner under det plenum som hölls i Helsingfors universitets lilla festsal. Dessutom hann delegaterna också med stadsorientering i Helsingfors, besök på ambassader, mottagning på Lilla parlamentet och besök på stadshuset.
 
Bild 2                                              
 

De flesta av deltagarna bodde i värdfamiljer och vi vill framföra ett varmt tack till alla de familjer som ställde upp. Ungdomarna kände sig mycket varmt välkomna!

Vill du läsa mera om vad som hände under konferensen och se flera bilder från veckan kan du besöka evenemangets hemsida och facebook. Dessutom finns en kort intervju med några av delegaterna på Radio Vegas program Aktuellt 17 (fredag 17.11).

Text: Sarah Mattila
Bild: Jaana Oksanen
ggs 2d vit