En upplevelse för livet!

En konferens, en vecka, nästan 30 länder, närmare 200 personer - en upplevelse för livet. Läs om Mikaela Löfströms erfarenheter av MEP. 


Jag fick för andra gången äran att delta i Model European Parliament (MEP) för några veckor sedan. Jag har tidigare i år fått delta i MEP som en delegat, men den här gången fick jag möjligheten att vara en kommittéepresident för kommittéen Industry, Research & Energy, där vi diskuterade om Arktiska områdets politik. Min största uppgift under veckan var, att leda diskussionen inom min kommittée och få ihop en resolution, som sedan i slutet av veckan skulle behandlas i plenum.

För att jobba som kommittéepresident behövs ledarskapsförmåga, disciplin, sociala färdigheter och tålamod, som alla sattes på prov under denna vecka. Det är förvånansvärt krävande att leda en diskussion och verkligen veta när den behöver brytas. Dock är kanske den mest krävande uppgiften den, att du inte som en kommittéepresident själv får bidra till debatten.

Ledarskapsuppgifter och internationellt arbete intresserar mig, och det är även saker jag skulle kunna tänka mig att jobba med i framtiden. Att leda en grupp eller en diskussion är något som man i vardagen inte kanske så ofta gör, därför var MEP för mig ett perfekt sätt att öva mig i detta. För mig har MEP och att jobba som en kommittéepresident gett massvist med självförtroende och förbättrat just de egenskaper som en ledare behöver.

MEP har i allmänhet varit en helt oförglömlig upplevelse för mig. Man träffar massvis nya människor runtom från Europa med samma intressen som du själv, får bekanta sig med olika kulturer, se hur riktiga ledare jobbar och komma bort från verkligheten för en stund. Utöver allt det andra får man samtidigt en “minikurs” i lite mer avancerad engelska, vilket kan komma till nytta, då man i Finland så sällan faktiskt behöver använda sin engelska.

Om du någonsin får chansen att delta i MEP, vill jag råda dig att ta den. Det är verkligen en upplevelse för livet och inte en sekund har jag ångrat mig att jag deltagit.

Text: Mikaela Löfström
ggs 2d vit