Vårterminen startade med "Bubblor och Fake News" med Jonas Jungar

Efter ett 16 dagar långt lov då vi inte behövt (eller fått, som vår rektor hellre uttryckte det) komma till skolan var det dags att återvända till vardagen med alla sina bättre och sämre delar. Som tur tog det inte länge före vi fick ett avbrott i det vanliga programmet, då vi redan under den första veckosamlingen för i år fick en intressant gäst till skolan.

Jonas Jungar, en av cheferna på Svenska Yle, kom för att föreläsa om b.la. källkritik, hur media har förändrats, sociala medier och fake news. Jungar började sin föreläsning med att rikta sig till de av oss som eventuellt saknade sin dygnsrytm ännu och med den även ork att lyssna och be dem komma ihåg en enda sak: vi ska vara kritiska mot allt vi hör,läser och ser. Den meningen spann han sedan vidare på, och den påtagliga koncentrationen i paviljongen tydde på att det nog inte var många som inte lyssnade.

Eftersom vi är del av den generation som vuxit upp konstant omringade av media på ett helt annat sätt än föregående är vi också på ett annat sätt vana med det faktum att det finns en hel del falsk fakta och många har lärt sig sålla bort den utan att ens reagera. På ovanstående bild syns Jungars sju gyllene regler för sociala medier, och som han själv konstaterade är de flesta sådana som vi ungdomar inte ens tänker på, utan det hör till vårt allmänna vett, efter som vi vid det här skedet redan är så vana med att använda internet.Men det vi ofta glömmer är att internet och med det också medierna har utvecklats i racerfart. År 2006, en tid som för oss är ett svagt minne av sandlådor, Teletubbies och ABC-böcker, kan kännas som ett ögonblick sedan för de som vuxit upp medan Kekkonen ännu var president, och för dem kan överflödet med information vara svårare att sålla. Jungar berättade om när han växte upp med 3 tv-kanaler, och hur hans vänner som varit i USA på den tiden var helt i förundran i de ca. 200 kanaler som fanns på hotellrummet. För någon som varit van med ett fåtal, pålitliga källor kan det vara svårt att se skillnad.
jungars3

Vi skrattade åt de exempel på falsk fakta som Jungar visade upp, men  tystnade snabbt då vi insåg hur stora mängder människor som delat denna information vidare, och alltså faktiskt trott på den. Visserligen var dessa exempel rätt så harmlösa, men detta kan också orsaka större problem. Jag tror de flesta av oss har upplevt den smärre paniken som uppstår i dagens terrorpräglade samhälle så fort någon olycka varit framme och ryktena börjar sprida sig. En olycka som ‘bara’ orsakats av en påverkad chaufför kan otroligt snabbt framställas som att ISIS har attackerat Finland, och rädslan får snabbt fäste och är svår att få att lossna.

Vi må vara rätt så bra på att skilja falsk information från fakta vid detta skede, men Jungar ville även få oss och bli uppmärksamma på algoritmer med dess sociala ‘bubblor’, och problemen dessa orsakar. Den här delen av föreläsningen blev en tankeställare åtminstone för mig. Visst hade jag insett att t.ex. instagrams algoritmer snabbt väljer ut sådant den antar du tycker är intressant, men jag hade inte tänkt på att det skulle orsaka större problem än det att min discovery page efter ett enda fel tryck kan fyllas med slimevideos i två dagar framåt. Irriterande, men inte någon samhällelig kris.Jungar tog dock fram presidentvalet i USA 2016 som exempel, och påpekade att det där bildats en Trump-bubbla och en Anti-trump bubbla. Algoritmerna och det faktum att vissa källor inte är objektiva leder till att de inte kommer i kontakt med varandra och det blir två extremiteter. Trump-anhängarna kan i lugn och ro få sina nyheter från FoxNews och sedan gå in på twitter och scrolla igenom sin skräddarsydda timeline för att läsa lite om nya fake news, utan att oroa sig för att behöva utstå kritik mot Trump, för ve och fasa om någon påstår att de inte har rätt.

Självkritik är inte alltid det lättaste, men otroligt nödvändigt i den värld vi lever i.När Trump väl hade nämnts var ju ämnet fake news ett måste före avslut. Jungar gav oss några exempel på icke-pålitliga nyhetssidor här i Finland, som endast producerar fake news, alltså helt falska nyheter eller nyheter som är vridna/förändrade på något sätt. Han påpekade också att Trump ofta kallar nyheter han inte tycker om för fake news, men att detta inte betyder att uppgifterna faktiskt är falska. Hur ljuvligt det än skulle vara, så försvinner inte en händelse från historien bara för att vi inte tycker den gjort vårt liv bättre.

jungars2

Text och bild: Joanna Fuhrmann
ggs 2d vit