Demokrati är allt annat än enkelt!

Efter att ha varit på National MEP (Model European Parliament) och ställt upp som värdfamilj och volunteer, kändes det verkligen bra att få besked om att jag var på väg till Tallinn. Avresan var lördagen efter gammeldansen, men den dagen spenderade vi på resande fot, så det gjorde inte så mycket att jag var trött. Söndagens program var också lätt, med teambuilding och bio, där den estnisk-georgiska filmen “Mandariner” visades.  På måndagen började vi med det egentliga kommittéarbetet, som fortsatte ända tills onsdag. Måndagen inleddes med en öppningsceremoni, där många intressanta personer gav inspirerande tal, t.ex. den bulgariska ambassadören för Estland, Martin Ivanov. Efter det gjorde vi kommittéarbete i en byggnad precis vid kyrkotorget i centrum av Tallinn.  På kvällen besökte vi ett radiotorn från sovjettiden och åt middag där. Tisdagens och onsdagens program var ganska lika, förutom att på onsdagen hade vi en lobbying-session.

På torsdag och fredag var det dags för GA, dvs plenum eller “general assembly”. Det var hårda förhandlingar, och endast fem av tio resolutioner godkändes. På torsdagskvällen hade vi en andra lobbying-session, men fredagen hade lite roligare program utlovat. Efter GA och avslutningsceremonin gick alla trötta delegater och kommittépresidenter till avslutningsfesten, som hölls i en restaurang nära frihetstorget. Efter festen begav den finska delegationen sig till hamnen för att hinna med färjan tillbaka.

I sin helhet var MEP en mycket lyckad upplevelse. Mycket få saker slår en vecka av projektarbete med ungdomar från runtom i Europa. Under min vecka i Tallinn diskuterade jag likheter och skillnader mellan finländare och andra, och det ledde till att jag utvecklade min känsla för min egna Europeiska identitet. Men jag kom också till en ny insikt: demokrati är allt annat än enkelt. Det är oerhört utmanande att effektivt ta beslut när 50 delegater alla har samtidigt något att säga.

Otto Stenman

IMG 20180314 WA0000

ggs 2d vit