Erasmus+ höll projektmöte i Wales

Den 4.3.2018 flög fyra studerande och en lärare från GGs till Wales för den sista träffen med Erasmus+ projektet. Projektet handlar om språkminoriteter och genom detta att lära känna olika kulturer och människor. För att lära sig mera om dessa länder och kulturer var vi inkvarterade i värdfamiljer.

Söndagen startade tidigt med en träff kl. 6.30 vid Helsingfors-Vanda flygplats. Vi flög genast till Manchester för att sedan tillbringa några timmar där med att äta, shoppa och besöka det nationella fotbollsmuséet. Efter Manchester tog vi tåget till Wrexham där vi möttes upp av våra värdfamiljer för att sedan föras hem och ha en lugn och mysig kväll.

40470136045 7560a8762e o

Skolan användes som en mötesplats för projektet, så måndagen började såklart där. Dagen startade med en drama workshop för att vi skulle lära känna varandra och den walesiska kulturen. Workshopen handlade om grupparbete och det walesiska språket. Efter workshopen flyttade vi oss till datorer för att designa egna s.k. “lovespoons” (skedar i trä där man skriver in en av sina nära och käras namn). Att designa dem tog inte länge och efteråt hann vi gå på en promenad i Llangollen, staden där skolan fanns. Kvällen tillbringades med värdfamiljen.

Tisdagen var utflyktsdag så vi tog bussen från skolan för att sen köra i ca två timmar till Electric Mountain, ett vattenkraftverk. Utsikterna från bussresan var otroliga och gav oss en glimt av den fina naturen Wales har att erbjuda. I Electric Mountain fick vi en rundtur där vi såg en av de största elektricitetproducerande generatorerna i Storbritannien. Detta var en intressant upplevelse som visade och berättade mycket om hur t.ex. vatten används för att skapa elektricitet. Bussfärden fortsatte sedan till en plats som kallas för Portmeirion. Portmeirion är en turistby designad av en arkitekt som ville föra den medelhavska arkitekturen till Wales. Portmeirion var en väldigt underlig men häftig syn över hur kreativ en människa kan vara. Dagen slutade med att vi stannade för att äta traditionella Fish and Chips och sedan åka hem igen.

Onsdagen handlade mest om förberedelser för torsdagen. Vi jobbade i små grupper för att komma på frågor om minoriteter som skulle diskuteras på torsdagen under en så kallad Fishbowl-diskussion, som bland annat borgmästaren av Llangollen var inbjuden till. Vi planerade också inför festivalerna som vi ska hålla som en avslutning för detta projekt. Efter skolan var det program vid restaurangen White Waters  där vi blev serverade mat och dryck, men också levande musik. Varje land hade fått som uppgift att uppträda med något och den finska gruppen valde att sjunga “Vårt tid - Vårt land”. Det var en underbar kväll där man fick lära känna människorna från projektet bättre.

Fishbowl-diskussionerna hölls på torsdagen i skolan. Vi fick ställa frågor om minoriteter till människor som jobbar hårt för att hålla dessa vid liv. Denna uppgift fick oss att öppna ögonen för potentiella faror ens egen men också andras minoriteter kan ställas inför. Efter detta jobbade vi i små grupper för att göra våra egna “Bill of Rights” för minoriteter och skrev ner vilka rättigheter vi anser att alla minoriteter borde ha. Eftermiddagen avslutades med ett besök i Plas Newydd. Denna plats hade underbara hus och natur, vilka vi använde för att ta många bilder. Här filmade varje landsgrupp en egen video och utvärderade projektet och besöket i Wales. Sista evenemanget för dagen var bowling, vilket gjorde den sista kvällen i Wales fantastisk.

På fredag morgon samlades vi i skolan för att sammanfatta veckan. Vi finländare var bland de sista att lämna skolan och påbörja hemresan och fick ett ljuvligt hejdå av både värdfamiljerna och de nya vännerna. Vi tog tåget till Manchester för att sedan flyga hem till Helsingfors-Vanda flygplats. Detta var ett strålande träff som gav nya minnen, vänner och möjligheter. Tack!

Eva Gustafsson och Carolina Paqvalén

41322134332 5cef27a981 o

ggs 2d vit