Full fart i årets Amazing Race

Årets upplaga av Amazing Race ordandes i strålande solsken i Otnäs. Läs Cecilias artikel om den lyckade dagen och kolla på foton i bildarkivet. 

Det har redan en tid varit en tradition att ha Amazing Race som är en lekfull tävling där årskurs 1 och 2 lär känna varandra. I år berättade våra grupphandledare  ändå inte var tävlingen skulle äga rum vilket lämnade många fundersamma. Efter att ha väntat otåligt i några veckor var det ändå äntligen en onsdag mitt i september dags att börja med tävlingen.

Som alltid blev vi delade upp i grupper, ettorna och tvåorna blandade. Till en början fick vi en uppgift som bestod av att skapa en bild som beskrev vår grupp, simpelt. Det uppenbarade sig dock att det kanske inte varit så lätt som vi trott. Efter att ha filosoferat över uppgiften en stund blev resultatet helt lyckat ändå, och vi fick ihop flera element som beskrev vår grupp som en helhet. Efter att vi tagit bilden var det bara att göra våra teambandanas och ge sig iväg.

Vi hoppade på två bussar som skulle föra oss till vårt mysteriemål. Efter en 15 minuters bussfärd mot det okända kom vi fram och fick äntligen veta var tävlingen skulle äga rum; Otnäs! Vi hoppade av bussarna och sprang iväg till våra kontroller.

Första kontrollen handlade om att droppa ett ägg från 1,5 meters höjd utan att kläcka ägget. Som material fick vi tre pinnar, plastfolie och tejp. Efter att vi gjort en snabb planering över hur vi skulle utföra uppgiften var det bara att sätta igång. Vi bestämde oss för att med de tre pinnarna och plastfolien göra en sorts ‘’trampolin’’ åt ägget och även rulla in ägget i plastfolien några varv. Konstruktionen fungerade bra och vi lyckades få ägget ner helt.

Efter att vi fått ledtråden till nästa kontroll var det bara att ge sig av igen. Den här gången handlade det om att göra en kort video om antingen valfritt ämne baklänges eller en ‘’normal’’ video om en Nobelpristagare, vår grupp bestämde oss för den senare. Efter att vi filmat och klippt vår video sprang vi vidare igen.

Följande kontroll handlade mycket om samarbete. Vi blev indelade i tre grupper och varje grupp skulle stå i sin egen cirkel. Sedan skulle den första cirkeln bestå av ‘’stumma’’, den andra av  ‘’döva’’ och den sista av ‘’blinda’’. Sedan gällde de för de stumma att förklara ett objekt till de döva med hjälp av charader. Sedan skulle de döva säga detta vidare till de blinda som skulle hitta rätt föremål från en påse. Efter det måste de döva leda de blinda fram till de stumma med rätt föremål utan att använda orden ‘’höger och vänster’’. Kontrollen var utmanande, men vi klarade ändå av den i god tid.

Efter att vi fått ledtråden till sista kontrollen var det dags för lunch. Vi fick lunchbiljetter till restaurangen Kvarkki där vi erbjöds mångsidig och god mat. När vi ätit oss mätta och pratat med de andra grupperna om hur det gått för dem gav vi av oss mot vår sista kontroll för dagen. Kontrollen handlade om att göra ett ‘’pussel’’, där vi fick flera olika bitar som skulle placeras så att det tillsammans bildade en fyrkant. Vi fick ändå inte alla gå tillsammans och bygga ihop pusslet för det skulle ha varit helt för enkelt. Istället skulle vi stå med ryggarna emot pusslet och gå en i taget fram och flytta på endast en bit. Sedan skulle nästa ur gruppen gå och flytta på endast en bit och så vidare.

När vi gjort klar alla kontroller var det dags för dagens höjdpunkt; Trap Factory. Vi samlades först alla in i en stor sal i vilken vi blev delade i två stora grupper. Den första av grupperna skulle börja med Escape rooms medan den andra fick samla poäng från olika ‘’minipussel’’.

Vi fick snabba instruktioner om hur rummen fungerade och så blev lagen förda till var sitt  rum. Vår grupp hamnade i ett rum där vi befann oss i ett tåg som blivit övertaget. Tåget hade blivit förstört och höll nu på att störta mot Paris. Vi hade 60 minuter på oss att stoppa tåget genom att hitta nycklar och lösa ut olika pussel för att få koder eller öppna dörrar. Vi lyckades få tåget att stanna efter att ha krånglat i ungefär 38 minuter, så helt lyckat. Efter att vi klarat oss ut ur rummet fick vi lite fritid medan vi väntade att resten skulle komma ut ur rummen, och så var det vår tur för ‘’minipusslen’’ från vilka vi samlade ihop ett par poäng till.

Amazing Race var lyckat och definitivt en av höstens höjdpunkter. Det är ett roligt och kreativt sätt att lättare lära känna de andra årskurserna och få lite variation i den ensidiga vardagen. Vi vill tacka lärarna och tutorerna som satt tid och arbete för att göra dagen så bra som möjligt för alla elever. En väldigt mångsidig och rolig dag.

I bildarkivet finns många foton från Amazing Race. 

Text: Cecilia Andersin 

ggs 2d vit