Stämningsfull självständighetsfest

Den 5.12 firade vi Finlands 101:a självständighetsdag och samtidigt även nya studenter. Före både studerande och lärare fick gå hem för ett välförtjänt förlängt veckoslut samlades vi därför för att ta del av en stämnings- och glädjefylld dimission.


Efter att vi stått upp för att hedra studenternas ingång fick vi lyssna på några musikframträdanden, sjunga allsång, ta del av studenternas dimission samt höra några tal som fångade både temat och vår skola på ett väldigt bra sätt. Andra års studeranden Oscar Westerholm var först ut med sitt tal som främst fokuserade på självständigheten och på den historia som enar vårt land. Oscar reflekterade över sin upplevelse under förra årets dagsverksdag, som han spenderade på Kauniala, och över sin tacksamhet för äldre släktingar som kan dela med sig av sina upplevelser av efterkrigstiden, för att hjälpa oss förstå vad som har format Finland. Han nämnde även hur stor tur vi har som fötts just i Finland, som är ett av världens mest välmående land.


Före studenterna fick dra på sig mössan skulle vår rektor också tala, och han började med att läsa upp ett stycke ur Emil i Lönneberga. “Du och jag, Alfred” fick sedan bli den röda tråden i det tankeväckande talet, som handlade om att sätta gemenskap och välmående i första hand - det viktigaste är inte alltid att prestera utan att vara en god människa. Vi borde alla sträva efter att vara någons Alfred. Sedan riktade han sig till var och en av studenterna före de äntligen fick ta emot sina betyg.

Firandet avslutades i lite mer humoristisk anda, men med samma tema, då de nyblivna studenterna David och Riku berättade om sina dryga tre år i vårt gymnasium, och om den gemenskap som kännetecknar GGs. Trots att deras tal var ganska skämtsamt lös även deras uppskattning för skolan och lärarna igenom, och de upprepade gång på gång hur deras tid under det här taket format dem som människor och att de inte kan vara nog tacksamma för de saker de lärt sig - särskilt de saker som berör värderingar och gemenskap.

Sedan var det dags för självständighetslov, och firandet fick fortsätta på olika håll med gemenskap och samhörighet i åtanke.

Här finns bilder från festen.

Joanna Fuhrman

ggs 2d vit