Vänner från Taiwan på besök

Sedan några år tillbaka samarbetar vi med fyra vänskolor i Taipei. I september fick vi besök av ett gäng glada taiwaneser och på våren reser en delegation från oss till Asien. Här berättar Aleksi om hur det var att vara värd för de långväga gästerna.

Den 9 september till den 16 september var det andra gången, i samband med Kauniaisten Lukio och GGs, som det ordnades ett samarbetsprojekt med fyra stycken skolor i Taiwan. Tillsammans var det 23 elever från Finland och 23 från Taiwan som skulle mötas för första gången på flygfältet. 


Söndag morgonen var lite trög. Att vakna fyra på morgonen är definitivt inte det man vanligtvis gör. Hela vägen till flygfältet då man halvsov i bilen kändes det som om tiotals fjärilar skulle flyga runt omkring i magen. Det var väldigt spännande att få träffa nya människor från en helt annan kultur. Man hade haft hälften av sommaren på sig att skicka e post till dem så man skulle få lära känna dem bättre. Eleven som bodde hos mig kallades för Judy. Före flyget berättade hon hur nervös hon kände sig inför flyget och hela resan till Finland. På flygplatsen då vi alla var samlade vid terminalen så visade skärmen att deras flyg hade landat. Där stod vi med ett stort lakan med texten “Welcome to Finland” målat med stora bokstäver på. Det tog en stund förrän de kom genom porten. Då porten öppnades kom de alla leende och träffa oss. Efter att alla hittat varsin elev skulle vi alla ställa oss och ta vårt första gruppfoto på flygfältet. Efter att alla hade hälsat på sin utbyteselev var det dags att åka hemåt. Efter att vi hade kommit hem sju på en söndag var det dags att komma på med aktiviteter. Där stötte jag på ett problem. Vad kan man göra i Finland klockan sju på en söndags morgon? Nästan ingenting. Vi bestämde oss för att ta en promenad och sedan åka till Prisma för att köpa mat inför kommande vecka. Följande dag fick jag en trevlig överraskning på morgonen. Judy hade hämtat med sig godis och sötsaker från Taiwan. Kolan som hon hämtade var den bästa jag någonsin smakat. Den heter Morinaga milk caramel ifall ni någon dag reser till Taiwan och blir sugen på något gott. På bussen till skolan passade det sig bra att lära sig ett par ord på mandarinkinesiska.

Temat för projektet är cirkulär ekonomi. Under veckan besökte vi många olika platser som t.ex. återvinningscentralet/vattenreningsverket/naturmuseet Naturum och Globe Hope fabriken. Pointen var att vi skulle lära oss på vilket sätt våra handlingar påverkar jorden på kort sikt och på långt sikt. Vissa taiwanesiska elever tyckte att återvinningscentralen var jätteroligt på grund av att det kostar lite och det är bra för naturen. 

Det som jag tycker att var roligast var måndagen då vi besökte nationalparken Noux. Efter en guidning i Haltia traskade vi in i skogen och började grilla korv, marshmallows och pinnbröd. Vid matlagningen hade man mycket tid att tala och lära sig känna varandra. Vissa hade även hämtat med sig snacks från Taiwan som de bjöd på. Veckan gick ganska fort och vi fick mycket tid att lära känna varandra. Studeranden från Taiwan berättade att det bästa med Finland var vädret. Även fast det regnade de sista dagarna var de alltid på gott humör. Vi talade om vad  de tyckte varit det roligaste de gjort under hela veckan och det som dök upp flera gånger var stunden då vi lagade middag tillsammans. I Taiwan är det inte så vanligt att laga mat själv. Tillverkningen av köttbullar, potatismos, karelska piroger och även blåbärspaj tillsammans var något nytt för dem.


                  

På söndagen var det dags att säga adjö. Vi samlades på flygfältet där vi tog det sista gruppfoto innan vi träffas igen. Hela resan var väldigt lyckat, jag fick lära mig mycket mer om Taiwan och om deras kultur. Den enda negativa saken med projektet är att det kommer ta ca 201 dagar förrän vi åker dit, förutom det är allt positivt! Som de säger i Taiwan, zài jiàn, vilket betyder adjö.

Det finns mer bilder på Instagram @ggsofficiell ifall du vill se mer bilder om det vi gjorde.

Text: Aleksi Kauremaa
Foto: Andreas Doepel

ggs 2d vit