Praktiska saker

Kansliet

Skolans kansli är öppet under de tider som står på dörren. Skolsekreteraren skriver ut studieintyg, ger dig lösenord till Wilma och hjälper dig med ansökningar om studiestöd och stöd för skolresor.

Skolans samlingar

Veckosamlingen, mentorsträffen (MT) är tillfällen där vi kommer samman som skola.
Förutom information som ges under dessa tillställningar tar vi del av program som stärker gemenskapen, har beröring med vår värdegrund, våra tyngdpunktsområden eller aktualiserar samhälleliga frågor som vi vill lyfta upp. Samlingarna är obligatoriska för alla studerande.

MT

Varje basgrupp har en mentor till vars uppgifter hör att följa upp de studerande i deras studier och att förmedla aktuell information till dem. Mentorn träffar sin basgrupp varannan tisdag kl. 13.10–13.40 med undantag för brytveckorna. Mentorsträffen kan också utnyttjas för gemensamma samlingar för hela skolan. För en effektiv informationsgång och för att mentorerna ska kunna fungera som gruppens närmaste handledare är det obligatoriskt att delta i mentorsträffen (MT).

Veckosamling

Skolan håller veckosamling ungefär varannan tisdag kl. 13.10–13.40 med undantag för brytveckorna. Veckosamlingen är en obligatorisk samling för alla dem som är i skolan vid denna tidpunkt. Veckosamlingen är ett viktigt informationstillfälle där också studerande bereds möjlighet att informera andra studerande om aktuella händelser.

Andra samlingar och evenemang

Vid sidan av undervisningen ingår också andra än ovannämnda samlingar och evenemang i skolans verksamhet. Sådana är t.ex. studiemässa, gästföreläsningar, festerna och andra evenemang. Dessa samlingar och evenemang är obligatoriska också då de infaller på håltimmar eller lediga tider.

Wilma 

Det är viktigt att du följer med Wilma och läser meddelanden där. Ladda gärna ner appen i din telefon så att du får en notis när du har fått ett nytt meddelande.

På Wilma kan du kontrollera din läsordning för perioderna och provveckorna, dina vitsord och dina frånvarotimmar. På Wilma gör du dina studieval inför kommande läsår samt din anmälan till omtagningsprov. Med Wilma kan du också skicka meddelande till lärare och skolans övriga personal. Ifall du glömmer ditt lösenord får du ett nytt av skolsekreteraren.

Dina vårdnadshavares Wilmakoder upphör att gälla den dag du blir myndig. Om du vill ge dina vårdnadshavare rätten att komma åt dina uppgifter på Wilma också efter att du blivit myndig bör du meddela om saken till kansliet

Googlekonto

Alla studerande har ett Googlekonto. Våra äldre studerande har en adress som är [email protected] och den används tillsvidare. Våra nya studerande kommer att få en adress som är: [email protected].

Läromedel

Alla studerande får en dator för eget bruk samt läromedel som används. Ifall du undrar över något alla studerande gratis läromedel och datorer för eget bruk. Ifall du undrar över något kring det kan du vända dig till vår skolsekreterare, rektor eller din mentor.

Egen dator

Alla studerande får en egen dator till förfogande under sin gymnasietid. Många läromedel är digitala och en hel del av undervisningen kan ske digitalt. I skolan finns ett trådlöst nät som du kan logga in på. Kom ihåg att under lektionstid är din dator ett hjälpmedel som du använder under ansvar. Om du bloggar, läser eller använder sociala medier stör det din koncentration. Då har du inte klarat av det ansvar som du fått och därmed kan läraren förbjuda dig att använda din dator på lektionen.

Ifall du har problem med den kan du vända dig till Opinsys-stödpersoner är Toni Kamppinen och Felix Pennanen.

Inställningar och program på datorer

Ändra datorns språk till svenska. Om du ändrar språket till svenska kommer alla program som du laddar ner också vara på svenska vilket gör det lättare för dig att följa lärarens anvisningar och skolans manualer. Vi rekommenderar att alla studerande installerar följande program på sin dator:
• LibreOffice 6 | motsvarar LibreOffice i Abitti
• Google Chrome | webbläsare som stöder Googles applikationer bäst
• GIMP | ritprogram
• Marvin sketch | för att rita molekyler

IT-ansvariga lärare

Toni Kamppinen och Felix Pennanen fungerar som IT-ansvariga lärare i vår skola.

Skollunch och mellanmål

Skollunch serveras klockan 11.50–12.30. Vid varje lunch serveras också ett vegetariskt alternativ. De som behöver specialdiet bör kontakta skolhälsovårdaren. Specialdieterna serveras vid kökets disk. Kökspersonalen svarar gärna på frågor om vad maten innehåller. Kökspersonalen tar också gärna emot kommentarer om maten och servicen. Iaktta gott bordsskick i matsalen. Vi äter inte med jackor och mössor på oss. Lägg brickor, kärl och bestick tillbaka på för dem utsatta platser enligt kökets instruktioner. Undvik att i onödan klungas framför ingången till köket eller vid serveringsdiskarna.

Du kan köpa mellanmål i skolans matsal, vilka tider meddelas i början av höstterminen.

Studerandeskåp

Vi ha en del studerandeskåp på olika ställen i skolan. Din mentor informerar mera om det.

Läsesal & bibliotek

Vår läsesal och vårt bibliotek, som vi delar med Hagelstamska skolan, är utrymmen för självstudier under raster och håltimmar. I läsesalen ges alla arbetsro och dörren till salen hålls alltid stängd. Ta ansvar för att du lägger tillbaka saker och möbler på sina rätta platser efter att du har använt dem.

Info om bland annat skolresor, studiestöd, ordböcker, fusk, plagiat och konditionssalens regler hittar du i Classroom.