Scheman, läroplan och bedömning

GLP21, Gymnasiet läroplan 2021

I GLP21 blir de mångsidiga kompetenserna ännu synligare och finns förutom i skolans verksamhet i varje läroämne, där de studerandena förutom att nå läroämnenas mål och kunna det centrala innehållet, även ska utveckla en mångsidig kompetens.

De mångsidiga kompetenserna som lyfts upp är:

  • kompetens för välbefinnande
  • kommunikativ kompetens
  • tvärvetenskaplig och kreativ kompetens
  • samhällelig kompetens
  • etisk kompetens
  • global och kulturell kompetens

Vi har under det senaste läsåret jobbat vidare med vår lokala läroplan och dess mål, innehåll, mångsidiga kompetenser och bedömning. Bedömningen är hädanefter mycket mångsidig, innehåller olika moment, mera handledning och bl.a. självvärdering och kamratbedömning.

De mångsidiga kompetenserna synlig- och tydliggörs både under
studieavsnitten och mentorsträffarna under året.

Våra egna K:n syns också i vår verksamhet:

  • KARAKTÄR är viktigare än skönhet, intelligens eller framgång. Vad framtiden behöver är människor som förstår vad som krävs för att mänskligheten skall överleva sig själv och viljestyrka att också följa dessa ideal.
  • KOGNITION är din förmåga att tänka, bearbeta information och lära. Det härliga är att du kan bestämma dig för att vidga ditt sätt att tänka och se på saker med risken för att nya insikter och främmande världar öppnar sig för dig.
  • KOMMUNIKATION kräver inte bara färdighet att kunna förmedla ditt eget
    budskap. Det kräver framför allt vilja att också ta emot och förstå andras.
  • KREATIVITET gör inte bara ditt liv mera (färg-)glatt. Det är beviset på att du är mera än bara ett djur och med det kan du lösa många problem som bara väntar på att någon skall vilja lösa dem!
  • KRITISKT TÄNKANDE är inte så mycket att ifråga-sätta, än mindre söka fel och brister i hur andra tänker. Framför allt är det en beredskap att vilja ompröva egna ståndpunkter och mod att medge att man ibland har fel.
  • KOLLABORATION behövs om världen skall överleva oss människor. Det
    behövs uppoffringar och kompromisser om inte vi skall ta livet av jorden med
    att bara driva våra egna intressen som individer, folk och nationer.

Positioner

Vårt positionssystem är grunden för hur schemat byggs upp. Varje period har sju/åtta positioner vars lektioner (med undantag för brytveckorna) infaller så här:    

I varje position bjuds många olika studieavsnitt och kurser ut. Vad de studerande kan välja att fylla sina positioner med framgå

Läroplanen

Klicka på bilden nedan för att se alla GGs studieavsnitt i läroplanen.

Vissa av de nationellt valbara och skolvisa studieavsnitten går vartannat år, kolla med din studiehandledare eller ämneslärare.

Ni kommer att ha olika obligatoriska studieavsnitt, både nationellt valbara och skolvisa studieavsnitt under er gymnasietid. Ifall du undrar över något, vill byta något eller ändra ditt schema är det bara att komma och fråga. Kontakta studiehandledarna, biträdande rektorn eller rektorn så hjälper vi gärna dig.

Läroplanen anger hur studierna byggs upp och bedöms. Den definierar också mål och centralt innehåll för alla ämnen och preciserar ramarna för alla studieavsnitt och kurser. De studerande som inledde sina studier hösten 2021 följer läroplanen GLP21 medan de äldre studerar enligt GLP16.

Du kan läsa och ladda ner läroplanen GLP21 här

Schema

För nybörjarna finns ett färdigt schema för första läsåret, där obligatoriska studieavsnitt i olika ämnen finns med utgående från det val ni lämnade in i våras. För andra, tredje och fjärde års studerande syns era scheman, enligt de val ni har gjort, på Wilma. Om ni vill göra ändringar i ert studieprogram tar ni kontakt med er studiehandledare. Det kan ni göra under läsårets gång. Studieval inför det kommande läsåret görs på våren.

Brytveckor

Perioderna har en brytvecka i slutet som har en egen läsordning, då varje position har en hel dag (kl.8.15-14.30) till sitt förfogande för prov, presentationer, studiebesök eller annan aktivitet som avslutar eller fördjupar innehållet i studieavsnittet. Ämneslärarna berättar vad ni gör, hur och var lektionerna hålls.

Datum för när du kan göra ändringar i kurser hittar du på Studier-ingångssidan.

Bedömningen

Syftet med bedömningen är att handleda och sporra dig i dina studier och att stöda din förmåga till självutvärdering. Arbetet och resultatet ska bedömas mångsidigt.

Bedömning och bedömningssätt

Bedömning av studieavsnitt grundar sig på skriftliga och muntliga prestationer, delförhör, inlämningsuppgifter och på framsteg i studierna. Också ditt eget omdöme, din och dina kamraters värdering på dina prestationer beaktas i bedömningen.

Du får vid början av varje studieavsnitt info om bedömningskriterierna i studieavsnittet. Du har efter avlagd studieavsnitt rätt att få uppgifter om hur bedömningsgrunderna tillämpats på dig. Om du är missnöjd med bedömningen bör du i första hand vända dig till ämnesläraren, i andra hand till rektor. Mera om obedömda studieavsnitt, studiestopp, slutvitsord, höjning av slutvitorsdet hittar du i Classroom.

Alla nationella och obligatoriska studieavsnitt bedöms med siffrorna 4–10. Skolvisa studieavsnitt bedöms antingen med siffror eller bokstäver. I sådana fall används bokstavsbeteckningarna A (avlagd), U (underkänd), B (brutet studieavsnitt)
och P (prestation saknas). För gymnastik och sådana ämnen som omfattar bara ett studieavsnitt kan vitsordet bytas ut mot bokstavsbeteckningen A. Detta gäller också korta språk, i vilka du avlagt högst två studieavsnitt. Vitsordet byts på din begäran ut på avgångsbetyget men finns på periodbetygen som ett siffervitsord.

Fusk och plagiat

Fusk eller försök till fusk leder till brutet studieavsnitt (B). Som försök till fusk räknas lappar och digitala anteckningar med information, användning av mobiltelefon och icke tillåtna program eller tekniska hjälpmedel under prov eller förhör. Vid provtillfället bör du därför lämna din mobiltelefon på den övervakande lärarens bord.

Med plagiat avses användning av en annan persons text utan att uppge källan, användning av AI, Chat GPT, google eller andra program och appar. Det är alltså förbjudet att presentera en text som du inte själv har skrivit som din egen. Skolan ser allvarligt på plagiat och det leder till brutet studieavsnitt.

Specialarrangemang

Specialläraren beviljar efter testning eventuell rätt till specialarrangemang i proven. Information om studerandes specialarrangemang går ut till alla berörda lärare som i mån av möjlighet beaktar den studerandes behov i undervisningen.

Omtagningstillfälle och höjning

Efter varje period ordnas ett omtagningstillfälle som hålls kvällstid kl. 16.00–20.00. Du kan delta i högst två prov vid samma tillfälle. Om du deltar i ett prov har du tre timmar tid att skriva provet medan du har rätt till fyra timmar om du skriver två prov.

Till omtagningstillfället får du komma in t.o.m. 15 minuter efter att det har inletts, därefter blir det en obedömd prestation.

Rätt att delta har du i följande tre fall:

1. Underkänt studieavsnitt (4)
Om du blivit underkänd i ett studieavsnitt kan du anmäla dig till vilket omtagningstillfälle som helst under läsåret eller det första tillfället följande läsår. Anmälningar till studieavsnitt som gått föregående läsår görs direkt till kansliet. Ett underkänt prov kan tas om endast en gång.

2. Prestation saknas (P)
Om du varit sjuk under provet har du rätt att delta, men du måste åtgärda ditt P vid det första omtagningstillfället efter berörda period. I annat fall räknas det prov du missat som ett underkänt prov. Endast om du har fler än två P:n eller har någon vägande orsak varför du inte kan delta i det omtagningstillfälle som följer genast efter perioden kan du skjuta upp ett prov till nästa omtagningstillfälle. Beteckningen P* förs in då du har lov att t.ex. skriva provet vid annat tillfälle. P* ska åtgärdas senast under den följande periodens omtagningstillfälle, därefter blir det B. Undantagsvis kan förlängd positiv särbehandling ges.

3. Godkända studieavsnitt
Godkända vitsord kan du höja vid två tillfällen under läsåret. Det sker vid omtagningstillfälle efter perioderna 2 och 5 (abiturienterna även efter period 3). Du kan endast höja studieavsnitt du avlagt under pågående läsår. Efter två obedömda studieavsnitt blir det studiestopp i ämnet tills det är åtgärdat.

Annullering av anmälan till omtagningstillfälle

Du kan annullera en redan gjord anmälan till omtagningstillfälle ända fram tills att anmälningstiden går ut. Därefter flyttas anmälningen automatiskt över till skolans administrationsprogram och din anmälan kan inte tas tillbaka. Anmäl dig alltså endast till de prov du verkligen hinner läsa till!

Höja vitsordet i godkänt studieavsnitt

För att höja ett godkänt vitsord krävs diskussion med och tillstånd av ämnesläraren. Du fyller i en särskild blankett som finns i kansliet och på skolans hemsida. Ämnesläraren måste skriva under din anhållan innan du lämnar den till skolsekreteraren. Om du inte lyckas höja vitsordet förblir det gamla gällande.

Anmälan till omtagningstillfälle i underkända kurser, moduler och studieavsnitt

  1. Gå till ’Studiebricka’, välj ’Ändra dina val’
  2. Välj ’Omtagningstilfällen 2024–2025’ och välj den period i vilken studieavsnittet gick.
  3. Klicka på de studieavsnitt vars prov du skall skriva om. Texten ’Observera dubbelval’ visar att du valt rätt.
  4. Kolla med studiehandledarna, biträdande rektorn eller rektorn om det är oklart.

Datumen för omtagningstillfällena och deadlines för att anmäla sig till dem hittar du på Studier-huvudsidan.

Självständiga studier (tentamen)

Ifall du har vägande skäl kan ni avlägga ett studieavsnitt självständigt. Diskutera alltid anhållan om att få tentera en kurs/ett studieavsnitt med studiehandledarna och ämneslärarna.

För frågor gällande 1) Studier under utbytesår, 2) Öppna studieavsnitt för gymnasiestuderande eller 3) Studier i annan skola och tillgodoräknande av studier, gå till Classroom.