Stöd, handledning och studerandevård

HANDLEDNINGEN I GYMNASIET stödjer dig i vardagen i gymnasiet, i olika skeden av dina studier, gällande dina fortsatta studier och andra val i livet. Du får stöd och handledning av våra studiehandledare, ämneslärare, mentorer och grupphandledare, speciallärare, rektor och biträdande rektor med aktuella ärenden och frågor.

Rektor och biträdande rektor

Skolans rektor Harriet (Haje) och biträdande rektor Antonia är i skolan varje dag och du får gärna komma och fråga om du undrar över något, be om hjälp, diskutera och föreslå hur något kan utvecklas.

Studiehandledare

Vi har två studiehandledare, Antonia och Boel. Studiehandledarna hjälper dig i frågor om dina gymnasiestudier och dina framtida studieval. Studiehandledarna träffar alla studerande individuellt och ibland i grupp, enligt den uppdelning de har. De hjälper bl.a. till med att göra upp en studieplan, i ämnesval, med student-examensplanen osv. I år sköter också Ulrika en del studiehandledaruppgifter, har hand om en del  högskolesamarbeten och andra projekt.

Resurslärare

Under läsåret fortsätter Ulrika som resurslärare med studiehandledaruppgifter.

Speciallärare

Specialläraren Patrick stöder och hjälper dig som har läs-och skrivsvårigheter. Han kartlägger dina svårigheter, hjälper t.ex. dig med studieteknik i olika ämnen. Han gör ansökan om specialarrangemang till studentexamen tillsammans med dig.

Speciallärare

Patrick Stengård

patrick.stengard at kauniainen.fi
tel. 050-577 2969

Läs- och skrivsvårigheter, Kartläggning av behov av stöd i studierna, Ansökan om specialarrangemang inför studenten, Studieteknik, lässchema.

Ämneslärare

Alla ämneslärare handleder och hjälper dig i sina ämnen och bl.a. inför studentskrivningarna, om du ber om hjälp.

Mentorer

Mentorerna träffar du under MT och de stöder dig i olika frågor i vardagen, informerar och hjälper dig med praktiska ärenden och följer med dina studieprestationer och eventuella frånvarotimmar. Mentorn för individuella samtal med dig under läsåret, godkänner (eller förkastar) anhållan om ledighet upp till två dagar och de håller regelbunden kontakt med hemmen.

Tutorer

Tutorerna är andra årets studerande som stödjer och hjälper dig vid skolstarten. De deltar bl.a. i lägerskolan och ordnar program som stöder gemenskapen. Till dem kan du vända dig i frågor som gäller praktiska saker, studier eller ifall du vill ta initiativ till olika evenemang. Ulrika och Patrick är tutorhandledare det här läsåret.

Antonia Lindqvist
Boel BLomqvist, studiehandledare i GGs

Studiehandledare

Antonia Lindqvist

antonia.lindqvist at kauniainen.fi
050-505 8315

Studiehandledare

Boel Blomqvist

boel.blomqvist at kauniainen.fi
tel. 040-512 1682

Studiehandledning

• Studieplan
• Ämnes- och studieval
• Ändringar i schema
• Tentamen
• Individuell handledning
• Studiehandlednings-samtal

Plan för studentexamen

• Ämnesval
• Fördelning över höst och vår
• Frågor om anmälning
• Fortsatta studier och alternativ efter gymnasiet
• Alternativ/möjligheter
• Ansökning
• Möjligheter att bekanta sig med studie- och arbetsplatser

Hör av dig på Wilma för att kolla mottagningstider.

Inlärningssvårigheter

Skolan erbjuder studerande med inlärningssvårigheter stöd i form av bl.a. individuell handledning av specialläraren och möjlighet till testning.

Om du har diagnostiserade inlärningssvårigheter och intyg som utfärdats redan i grundläggande utbildningen uppmanar vi dig att lämna in dessa intyg hos specialläraren. Om du ansöker om specialarrangemang i studentskrivningarna behöver du förnya de intyg som som utfärdats i grundläggande utbildningen. Om du har diagnostiserade inlärningssvårigheter erbjuds du också de specialarrangemang du behöver i studierna. Specialläraren avgör efter testning vilka studerande som ges rätt till specialarrangemang under gymnasietiden.

Målet är att i ett så tidigt skede som möjligt kartlägga behovet av specialundervisning och erbjuda de stödtjänster som behövs.

Specialundervisning

Enligt den nya gymnasielagen har gymnasiet skyldighet att ge stödundervisning till dig som har specifika svårigheter i vissa ämnen eller till dig som p.g.a. långvarig sjukdom eller andra vägande orsaker blivit efter i dina studier och riskerar att bli underkänd i studieavsnittet. Privata resor räknas inte till sådana orsaker.

Stödundervisningen ges av antingen specialläraren eller av ämnesläraren. I de fall att du inte har specifika studiesvårigheter i ett ämne men vill ha stöd för att uppnå högre vitsord har du inte rätt till stödundervisning utan bör du söka efter en person som kan ge dig privatlektioner i ämnet.

Studerandevården

Du kan när som helst kontakta studerandevården om du funderar på något eller upplever att du behöver stöd eller hjälp. Under gymnasietiden kallas du också till olika samtal eller granskningar som görs inom studerandevården. Studerandevården finns i Hagelstamska skolans utrymmen.

Samtalen är frivilliga och de studerande bestämmer själva vad de vill prata om. Studerandevårdspersonalen har tystnadsplikt och inga studerandevårdsärenden behandlas i skolan utan ditt eget eller dina vårdnadshavares samtycke. De studerande kan i de flesta ärenden bestämma själva om de vill att vårdnadshavarna informeras om eller är delaktiga i studerandevårdsärenden.

Hälsovårdaren träffar nybörjare som inte har gått i Hagelstamska skolan i samband med en hälsogranskning under första studieåret. Alla andra årets studerande kallas till en omfattande hälsogranskning. Hälsogranskningen för uppbådspliktiga görs i samband med den granskningen.

Skolpsykolog

Fredrik Killi

fredrik.killi at luvn.fi
tel. 040-515 4936

• Depressioner
• Ångest
• Neuropsykiatriska svårigheter
• Stresshantering 
• Identitet och sexualitet

Skolkurator

Monica Martin-Työlahti

monica.martin-tyolahti at luvn.fi
tel. 050-469 4331

Motivationsproblem, mycket olovlig frånvaro, stress, sociala problem.

Skolhälsovårdare

Updateras snart

förnamn.efternamn at luvn.fi
tel. 

Handlingspplan mot trakasserier

Gymnasiet Grankulla samskolas mål är att alla ska ha en trygg studie- och arbetsmiljö där både studerande och personal ska känna sig accepterade. Skolan har nolltolerans för alla former av diskriminering, trakasserier och kränkande beteende. Studerande i skolan uppmanas att kontakta skolans personal ifall de uppmärksammar mobbning eller kränkande handling. Om du upplever eller bevittnar någon form av kränkande handling rekommenderar vi följande:

Anmälan
1.
Om du har blivit utsatt eller bevittnar en kränkande handling ska detta anmälas till rektor, antingen direkt eller via en lärare som för ärendet vidare.

Utredning
2.
Rektorn utreder händelsen och kallar vid behov till ytterligare samtal.

Uppföljning
3. Den som varit utsatt har rätt att ta del av de beslut och åtgärder som utredningen lett fram till.Exempel på åtgärder är:
• allvarligt samtal mellan den som kränkt och rektorn
• muntlig/skriftlig varning
• anmälan till polisen

Someturva

Vid otrevliga situationer som sker på nätet kan du kontakta Someturva via palvelu.someturva.fi och logga in med vår skolas kod, som du hittar i vår tryckta läsårsguide.